Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Review: Εστία γκαζιού Outwell 2-Burner stove & βιδωτές εστίες

Ένα από τους λόγους που λατρεύουμε την ελεύθερη και οργανωμένη κατασκήνωση (ή κάμπινγκ αγγλιστί) είναι το μαγείρεμα. Λατρεύουμε το μαγείρεμα ως γνήσιοι Μεσόγειοι. Λατρεύουμε την ευελιξία που μας δίνει μία (ή και δύο εστίες) όπου μπορούμε με ένα τηγάνι και μία κατσαρόλα να φτιάξουμε το δικό μας μαγειρευτό ζεστό φαγητό. Γενικότερα, το φαγητό είναι λατρεία και για το λόγο αυτό έχουμε εντρυφήσει στις μικρές φορητές συσκευές και εστίες μαγειρέματος στα 3 και κάτι χρόνια που είμαστε στους δρόμους.



Από σπανακόρυζο και πατάτες τηγανητές με κεφτεδάκια, μέχρι κοτόπουλο tandoori και χάμπουργκερς, χίλιες διαφορετικές ομελέτες, δύο χιλιάδες παραλλαγές με σχεδόν ότι ζυμαρικό έχουν εφεύρει οι Ιταλοί και άλλες τρεις χιλιάδες παραλλαγές noodles με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό ή λαχανικά είναι μερικά από τα φαγητά που έχουμε κατά καιρούς σκαρώσει όταν έχουμε την πολυτέλεια να βγάλουμε όλη μας την προίκα και φυσικά να μπορέσουμε να κάνουμε τη λάντζα μας μετά στους χώρους όπου κατασκηνώνουμε. Όσον αφορά την ιεροτελεστία του σωταρίσματος, του βρασίματος, του ψησίματος, του τηγανίσματος, του σιγοβρασίματος και πάει λέγοντας, ένα τηγάνι και δύο μικρές κατσαρόλες είναι τα βασικά μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε και τα οποία για δύο άτομα και για τους χώρους που έχουμε (τόσο στο Ζήκο όσο και στη Χαρά) είναι υπεραρκετά. Όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια και τις συσκευές μαγειρικής που χρησιμοποιούμε, αυτά χωρίζονται σε δύο σκέλη.

Στη δε Αφρική είχαμε στη διάθεσή μας δύο μπουκάλες με βουτάνιο (η μία εφεδρική) των 3 κιλών και δύο "στεφάνια"-εστίες. Το μεγάλο στεφάνι ήταν για τα τηγάνια και τις κατσαρόλες και το μικρό για το μπρίκι του ελληνικού καφέ! Μετά από 23 μήνες περιπλάνησης στην Αφρική, η πρώτη μπουκάλα τελείωσε στην Μποτσουάνα, χρησιμοποιήσαμε την εφεδρική και τελικά γεμίσαμε την άδεια στην Αιθιοπία χωρίς όμως να έχει τελειώσει η εφεδρική. Το κυριότερο πλεονέκτημα με τις 3κιλες μπουκάλες και τις βιδωτές εστίες είναι ότι ρυθμίζεις όσο θέλεις την ένταση της φωτιάς. Δυναμώνεις για να βράσει το νερό πριν ρίξεις τα ζυμαρικά αλλά χαμηλώνεις για να σιγοβράσει ο καφές και πάει λέγοντας. Το μικρό μέγεθος και βάρος βολεύει εξαιρετικά για μικρές, μεγάλες ή πολύύύύ μεγάλες αποδράσεις στην εξοχή ενώ η βιδωτή χειρολαβή της μπουκάλας όταν η εστία δεν είναι εφαρμοσμένη, κάνει τη μεταφορά ακόμα πιο εύκολη. 

Το μοναδικό μειονέκτημα στην όλη διαδικασία του μαγειρέματος είναι ο αέρας. Ακόμα και το παραμικρό αεράκι προκαλεί απώλειες ικανές να μειώσουν την απόδοση της εστίας, να τελειώσουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο το γκάζι και φυσικά να καθυστερήσουν το μαγείρεμα. Η λύση που βρήκαμε ήδη από την Ιταλία ήταν ένα μεγάλο χαρτόνι από τσιγάρα Camel! Τετράγωνη, μεγάλη κούτα που χωρούσε την μπουκάλα ενώ το χερούλι του τηγανιού δεν ακουμπούσε καν. Τόσο ψηλή για να κόβει τον αέρα και άλλο τόσο κοντή για να μη σκύβει πολύ ο μάγειρας. 

Με την αγορά της Χαράς και την μετατροπή σε camper, τόσο οι προτεραιότητες όσο και οι ανάγκες άλλαξαν και πλέον είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε την δική μας κουζίνα. Μικρή μεν, επαρκή δε για τα δεδομένα μας. Κάπου εκεί το σενάριο με την 3κιλη μπουκάλα άλλαξε και αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μία πιο σταθερή λύση. Σταθερή εστία-βαλιτσάκι με δύο μάτια και σύνδεση με 8κιλη πλέον μπουκάλα με βουτάνιο, προπάνιο ή και μείγμα.  Η μάρκα που επιλέξαμε χωρίς να έχουμε και τρελές επιλογές ήταν η βασική έκδοση που βγάζει η Outwell. Βασικότερα πλεονεκτήματα η χαμηλή τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η ελαφριά αλλά συμπαγής κατασκευή, η δυνατότητα σύνδεσης με μεγάλες μπουκάλες, η αφαιρούμενη σχάρα για ευκολία στο καθάρισμα της και η φορητότητα. Βασικότερα μειονεκτήματα η πολύ χαμηλή απόδοση των εστιών (1400Watt το καθένα) και επιπλέον το γεγονός ότι τα πλαϊνά παραπέτα δεν κόβουν τον αέρα όπως αρχικά νομίζαμε και διαφημίζει ως πλεονέκτημα η εταιρία. Και σε αυτή την περίπτωση, η λύση της κούτας κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να κόβει ο αέρας και να μην καθυστερεί το μαγείρεμα.

Συνδεδεμένη με τη μεγάλη μπουκάλα των 8 κιλών, η οποία θα μας δώσει αρκετή αυτονομία μέχρι και τη Νότια Αμερική, μέχρι στιγμής η διπλή εστία της Outwell τα έχει πάει αρκετά καλά αλλά θα θέλαμε περισσότερα. Όταν με την 3κιλη μπουκάλα το νερό για τα μακαρόνια έβραζε σε περίπου 7-8 λεπτά, στην εστία της Outwell χρειάζεται περίπου 15 λεπτά. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και χαμηλότερη κατανάλωση αλλά όπως και να έχει η ενεργειακή απόδοση είναι πολύ χαμηλή και πριν την αγορά παρόμοιας συσκευής, βεβαιωθείτε ότι η απόδοση σας καλύπτει με βάση την μπουκάλα που έχετε, το χώρο και το χρόνο. Μαζί με την εστία της Outwell, μαζί μας στην αμερικάνικη ήπειρο έχουμε και τη μία 3κιλη μπουκάλα (αυτή που αναγομώσαμε στην Αιθιοπία) όχι τόσο για μαγείρεμα όσο για τους καφέδες!






Προμήθεια εστίας Outwell: Freerider.gr, Λεωφ. Ηρακλείου 269, Ν. Ιωνία, τηλ: 210 2723936, Εμπορικό Κέντρο Ionia Center στο ισόγειο.

Τιμή εστίας: 45 ευρώ


Συν:
  • στιβαρή και ελαφριά κατασκευή (1.7 κιλά)
  • μικρό μέγεθος που μπορεί να χωρέσει σχεδόν παντού
  • πολύ καλή τιμή σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά
  • εύκολο καθάρισμα

Πλην:
  • πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση που συνεπάγεται αργό μαγείρεμα
  • η υποτιθέμενη ανεμοπροστασία δεν προσφέρει τίποτα και θα χρειαστείτε να βάλετε το βαλιτσάκι-εστίες σε κούτα 

Αξιολόγηση προϊόντος: 6/10

Αξιολόγηση προμηθευτή: - (η αγορά έγινε online)
---------------------------------------------------------------------

Προμήθεια φιαλών υγραερίου και βιδωτών εστιών: Γαλάνης Νίκος, Ληλαντίων 120, Χαλκίδα, τηλ: 2221060112 (galanisgas.com)

Τιμή φιάλης υγραερίου 3 κιλών & 2 βιδωτές εστίες (μικρή και μεγάλη): 60 ευρώ 
Τιμή φιάλης υγραερίου 8 κιλών: 18 ευρώ (αναγόμωση)  


Συν:
  • εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και απόλυτα ρυθμιζόμενη από το χρήστη
  • μικρό μέγεθος που μπορεί να χωρέσει σχεδόν παντού
  • εξαιρετική σχέση τιμής-ποιότητας (value for money)
  • δεν χρειάζεται καθάρισμα
  • μεγάλη διάρκεια ζωής (εξαρτάται βέβαια από τη συχνότητα χρήσης) 
  • εξαιρετική εξυπηρέτηση από το κατάστημα του κου Γαλάνη

Πλην:
  • η χρήση οποιουδήποτε είδους ανεμοπροστασίας είναι επιβεβλημένη καθώς η εστία είναι 100% εκτεθειμένη στον αέρα


Αξιολόγηση προϊόντος: 8/10

Αξιολόγηση προμηθευτή: 9/10


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.outwell.com/en/Products/CampingAccessories/BurnerStovesGrill/GourmetCooker2BurnerStove